יסודות החוק הצ’כי

תורת המשפט הצ’כי

אשמח להעניק לכם מידע בסיסי על יסודות החוק והמשפט הצ’כי, ובהמשך אשתדל להעלות סוגיות משפטיות הנוגעות למצבים משפטיים, אשר מתקיימים מהיחסים המשפטיים בצ’כיה.

הסדר המשפטי הצ’כי 

המערכת המסדרת מקורות החוק והמשפט ברפובליקה הצ’כית ובקהילה הבינלאומית בה צ’כיה חברה.

שיטת המשפט הצ’כי 

שיטת המשפט ברפובליקה הצ’כית, מהווה חלק מהסוג הקונטיננטלי של התרבות המשפטית, מבוססת על החוק הכתוב והכוללת תקנות משפטיות, חוזים בינלאומיים מאושרים ומפורסמים שאושרו על ידי הפרלמנט הצ’כי וממצאים משפטיים (הפסיקה) של בית המשפט החוקתי. 

העקרונות המשפטיים במשפט הצ’כי 

הקטגוריה המיוחדת במשפט הצ’כי היא העקרונות המשפטיים שאינם מקורות חוק פורמליים, אשר התקיימו בעקבות הדינמיקה של השינוי החברתי ומיכולות הרשויות (בתנאים מוגבלים מסוימים) וזאת במטרה להפיק ולהשיג פתרון משפטי למקרה מיוחד באמצעות השימוש בעקרונות משפטיים. במקרה זה, בית המשפט החוקתי של צ’כיה קבע כי לעיקרון המשפטי יש אופי של מקור חוק עצמאי, אלא אם כן החוק קובע אחרת.

ההלכה הקבועה של ערכאות עליונות (במיוחד בית המשפט העליון ובית המשפט לעניינים מנהליים) מהווה גם מקור לחוק.

ובהסכמים קיבוציים רק החלק הנורמטיבי הוא מקור לחוק במשפט הצ’כי.

הנורמות המשפטיות בחקיקה הצ’כית

התקנה המשפטית עשויה לכלול יותר מנורמה משפטית אחת, וניתן להסדיר נורמה משפטית אחת במספר נורמות משפטיות. וניתן לחלק נורמות משפטיות על פי מיקומן במערכת הרגולציה המשפטית לנורמות מהותיות ופרוצדורליות.

הכוח המשפטי המוחלט והכוח היחסי בחוק הצ’כי

הכוח המשפטי הוא נכס של נורמה משפטית (תקנה משפטית), שניתן להבין באופן מוחלט או יחסית, כוח זה מורכב ממידת היכולת לתת הוראות באופן חוקי. וזה תלוי בסוג הרגולציה המשפטית בה היא כלולה, כך שנוכל להתייחס גם לכוח המשפטי של תקנות משפטיות.

ניתן גם להבין כאשר מבחינים בנורמות משפטיות, חקיקה בעלת כוח משפטי שונה, גבוה יותר, נמוך, ויחסית, כלומר ביחס זה לזה.

הכוח המשפטי המוחלט: מערכת המשפט הצ’כית מבדילה בין תקנות משפטיות (ראשוניות), שהן חוקים חוקתיים, חוקים ואמצעים משפטיים של הסנאט הצ’כי, לבין תקנות משניות, המאומצות ישירות על פי החוקה (תקנות משפטיות של הממשלה והנשיא) ואשר אומצו על בסיס הרשאה משפטית מפורשת (תקנות משפטיות של משרדים, גופים מנהליים וגופים ממשלתיים עצמאיים המוסמכים). 

על פי הכוח המשפטי היחסי: מבדילים בין הנורמות המשפטיות המקוריות ולבין הנגזרות, כלומר אלה שהונפקו על בסיס הנורמה המקורית וליישומה. תקנות משפטיות מקוריות הן תקנות משפטיות ראשוניות, אך גם אותם חוקים המיישמים הוראות מסוימות בחוקים החוקתיים. מטבען, התקנות המקוריות הן בדרך כלל גם גזירות מחייבות בסמכותן העצמאית של רשויות מקומיות ואזוריות, שהן, עם זאת, חוקי עזר.

תקנות נגזרות הן תקנות ממשלתיות, החלטות של נשיא הרפובליקה בעלות אופי נורמטיבי בדרך כלל, תקנות משפטיות של משרדים ממשלתיים, גופים מנהליים וגופים ממשלתיים עצמיים מקומיים (למעט גזירות רשות מקומית).

המקורות :

הפרלמנט הצ’כי : חקיקת החוקה, החוקים, צעדים משפטיים של סנאט הפרלמנט של צ’כיה.

ממשלת צ’כיה : פקודות

משרדי ממשלה ורשויות מנהליות אחרות:  צווים (הוראות מנהליות)

הבנק הלאומי הצ’כי : צווים (הוראות מנהליות)

רשויות ממשלתיות מקומיות ומחוזיות : פקודות  הוראות מנהליות (מכוח סמכות מואצלת)

נשיא הרפובליקה הצ’כית: החלטות בעלת אופי כללי כמו החלטות חנינה, הענקת אזרחות כבוד. (הוראות מנהליות)

רשויות מקומיות ורשויות מחוזיות : הסדרה חוקית של ממשל עצמי טריטוריאלי . (פקודות מחייבות בדרך כלל) 

ההסכמים הבינלאומיים

ההסכמים הבינלאומיים הם בעיקר מקור לחוק הבינלאומי, אך על יסוד חקיקה לאומית הם יכולים להוות מקור לחוק הצ’כי. סעיף 10 לחוקה קובע כי “אמנות בינלאומיות שהוכרזו ואושרו על ידי הפרלמנט ובאמצעותן מחויבת את צ’כיה. האמנות הבינלאומיות הן חלק מהסדר המשפטי; אם אמנה בינלאומית קובעת אחרת מאשר על פי החוק, האמנה הבינלאומית תחול.” לפיכך, האמנה הבינלאומית אין לה כוח משפטי גבוה יותר מהחוקים, אלא יש לה עדיפות ליישום. בית המשפט הצ’כי מחויב לפעול לא רק על פי החוק, אלא גם בהתאם להסכם הבינלאומי, שהוא חלק מהסדר המשפטי.

ממצאי בית הדין החוקתי הצ’כי: פסיקת בית הדין החוקתי

פעולתה של הרשות השופטת החוקתית כמחוקק מחליף התרחבה בכל הדמוקרטיות המערביות. בית הדין החוקתי של צ’כיה רשאי לבטל תקנה חוקית או חלק ממנה. 

חוקי האיחוד האירופי 

מאז הצטרפות הרפובליקה הצ’כית לאיחוד האירופי, מקורות החוק הקהילתי האירופי תקפים גם בצ’כיה, וחלק משמעותי מחוקי האיחוד האירופי כבר יושם במשפט בחוקים ובתקנות. 

אנואר עמל, מומחה דין צ’כיה ודין סלובקיה

amalaw@lawopera.com

לקבלת שירותים משפטיים בצ’כיה הנכם מוזמנים לפנות אלינו